english
slovenian
Zalai Borásznők
Bemutatkozás
Zalai borvidék
Szőlők - borok
Cabernet franc
Cabernet sauvignon
Chardonnay
Chasselas
FEHÉR CHASSELAS K.16
PIROS CHASSELAS K.18
Helikon
Cserszegi fűszeres
Ezerfürtű
Furmint
Irsai Olivér
Kékfrankos
Kékoportó (Portugieser)
Királyleányka
Kövidinka
Leányka
Merlot
Nektár
Olaszrizling
Ottonel muskotály
Pinot blanc
Pinot noire
Pintes
Rajnai rizling
Rizlingszilváni
Sárgamuskotály
Sauvignon blanc
Szürkebarát
Tramini
Zala gyöngye
Zengő
Zenit
Zöld veltelini
Zweigelt
Projektbemutatása
Hasznos információk
ANIMA
A honlapfejlesztés a Szlovénia - Magyarország- Horvátország Szomszédsági Program 2004-2006-os támogatási konstrukciója által megvalósított SLO-HU-CRO/065/HU számú és "Borászok piaci esélyeinek növelése" című projekt keretében valósult meg.

Oldalletöltés: 1085683
Chasselas

Chasselas (saszla)

(Chasselas blanc, Chasselas dóré, Fehér gyöngyszőlő, Fehér Fábiánszőlő, Weisser Gutedel, Chasselas dorato, Fendant blanc, Saszla belaja, Chrupka belia)

Franciaországból került Magyarországra. A Chasselas conculta (Ch. blanc, Ch. rose, Ch. rouge) fehér és piros bogyójú tagjai. A világ nagyon sok szőlőtermesztő országában ismerik, s jó néhányban nagy felületen termesztik Az alapfajta 1956-ban kapott állami minősítést. Jelenleg Magyarország legelterjedtebb, uralkodó csemegeszőlő-fajtája, vezető szerepét várhatóan a jövőben is megőrzi. Legjobb termőhelyei a Mátraaljai borvidéken találhatók, de a ChasselasZalai borvidék is nagyon alkalmas a termesztésére, és itt már a XIX. században kereskedelmi mennyiséget állítottak elő.
Tőkéje középerős növekedésű, közepes számú, inkább elterülő vesszőzetű. Vesszői pirosas-barnák, közép-vastagok vagy vékonyak, középhosszú ízközűek, a rügyek közép-nagyok, kúp alakúak, gyapjas hegyűek. Levelei közép-nagyok, sötétzöldek, vékony szövetűek, sima vagy kissé hólyagos felületűek, szabályosan tagoltak, 3-5 karéjúak. Levélszéle csipkés, csipkés-fűrészes, az idősebb leveleknél visszahajló. Fürtje közép-nagy (140 g), közepesen tömött, vállas. Bogyói közép-nagyok, gömbölyűek, fehér (sárga) vagy piros színűek, alig hamvasak, vékony, de erős, tartós héjúak, olvadékony, ropogós húsúak, lédúsak, finom ízűek és savtartalmúak.
Alfajtái közül a Chasselas blanc royalnak színeváltó a bogyója, míg a Chasselas blanc cioutat (Petrezselyemlevelű chasselas) levele összetett.
Termesztési értéke korai érésű fajta. Átlagos években szeptember első felében fogyasztható. Más csemegeszőlő-fajtáktól eltérően viszonylag sok cukrot termel. Növekedési erélye és termőképessége közepes, klónjai viszont az alapfajtánál lényegesen többet teremnek, bőtermők. Kevés másodtermést nevel.
A talaj iránt iChasselasgényes, a fekvéssel szemben kevésbé. Termelésbiztonságával a hazánkban nagyobb felületen termesztett étkezési szőlők közül kiemelkedik, megbízható fajta. Viszonylagos fagytűrése jó. A szárazságot elviseli. Rothadásra nem hajlamos. Termése sokáig a tőkén maradhat, hosszan eltartható, viszont nem tartozik a kifejezetten jól szállítható csemegeszőlő-fajták sorába.
Hagyományos kis tőkeformákon is hosszúmetszéssel termesztették. Magasművelésű tőkéit szintén hosszúmetszésben kell részesíteni. Nem túl sűrű lombozata könnyen kezelhető, nem igényel sok zöldmunkát.
Étkezési célú termesztése mellett több országban, így hazánkban is a termés egy részét borrá dolgozzák fel. Jellegzetes kettős hasznosítású fajta. Bora finom savösszetételű, nem túl fajtajelleges, ezértpiros Chasselas jó házasítási alapanyag. Minden borvidéken és bortermő helyen telepíthető. Telepíthető klónjai A Nemzeti Fajtajegyzékben szereplő államilag elismert fehér klónjai a Fr. 38-95 és a keszthelyi szelekciójú K.16. Mindkettő 1991-ben kapott állami elismerést. Megkülönböztető jelzéssel forgalomba hozható klónja a fehér bogyójú, francia eredetű C.60-as. A piros bogyójúak közül a Fr. 36-28-as és a keszthelyi K. 18-as jelű államilag elismert, a C. 61-es megkülönböztető jelzéssel forgalmazható klónja.

 A Chasselas vetélytársai lehetnek az új Helikon fajták.

 

Easyweb