english
slovenian
Zalai Borásznők
Bemutatkozás
Zalai borvidék
Szőlők - borok
Cabernet franc
Cabernet sauvignon
Chardonnay
Chasselas
FEHÉR CHASSELAS K.16
PIROS CHASSELAS K.18
Helikon
Cserszegi fűszeres
Ezerfürtű
Furmint
Irsai Olivér
Kékfrankos
Kékoportó (Portugieser)
Királyleányka
Kövidinka
Leányka
Merlot
Nektár
Olaszrizling
Ottonel muskotály
Pinot blanc
Pinot noire
Pintes
Rajnai rizling
Rizlingszilváni
Sárgamuskotály
Sauvignon blanc
Szürkebarát
Tramini
Zala gyöngye
Zengő
Zenit
Zöld veltelini
Zweigelt
Projektbemutatása
Hasznos információk
ANIMA
A honlapfejlesztés a Szlovénia - Magyarország- Horvátország Szomszédsági Program 2004-2006-os támogatási konstrukciója által megvalósított SLO-HU-CRO/065/HU számú és "Borászok piaci esélyeinek növelése" című projekt keretében valósult meg.

Oldalletöltés: 1012969
PIROS CHASSELAS K.18

PIROS CHASSELAS K.18

Államilamilag elismert fajta, elismerés éve: 1990.

Származása: A Chasselas fajtacsoportból szelektált klónfajta

Fajtajogosult (képviselő): Pannon Agrártudományi Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar, Keszthely

Leírása, jellemzése: A Chasselas rouge fajta erősebb növekedésű, nagyobb termést és jobb minőséget adó klónja. Fürtje középnagy, vagy nagy, vállas, közepesen tömött. Fürt átlagtömege 160-200 g. Bogyói középnagyok, majdnem gömbölyűek, 17,5 x 18 mm nagyságúak, rChasselas K.18ózsaszínűek, túlérésben kékes árnyalatúak, lédúsak, ropogósak, kellemes semleges ízűek.

Gazdasági értéke: Téli fagyokkal szembeni ellenállóképessége a csemegeszőlőkhöz viszonyítva igen jó, a 17-18 °C-os téli lehűlést tűri, késői fakadása miatt az áprilisi fagyokat még károsodás nélkül átvészeli. Peronoszpóra és lisztharmat érzékenysége az alapfajtához hasonló, a botrytissel szemben ellenállóbb. Termékenysége igen jó. Rövidcsapos metszés mellett is bőven terem. Szeptember első felében érik. Az alapfajtánál 30-40 %-kal többet terem, fürtje, bogyója nagyobb, sötétebb színű, ropogósabb, kellemesebb ízű, jobban szállítható. Termése csemegeszőlőként fogyasztható, de bornak is feldolgozható. Bora kellemes ízű, harmonikus asztali bor, jó pezsgő alapanyag.

Termesztési javaslat: Generatív típusa miatt rövidcsapos metszésben kell részesíteni. Telepítését jó vízgazdálkodású, tápanyagokban gazdag talajokra ajánljuk.

Easyweb