english
slovenian
Zalai Borásznők
Bemutatkozás
Zalai borvidék
Szőlők - borok
Cabernet franc
Cabernet sauvignon
Chardonnay
Chasselas
Cserszegi fűszeres
Ezerfürtű
Furmint
Irsai Olivér
Kékfrankos
Kékoportó (Portugieser)
Királyleányka
Kövidinka
Leányka
Merlot
Nektár
Olaszrizling
Ottonel muskotály
Pinot blanc
Pinot noire
Pintes
Rajnai rizling
Rizlingszilváni
Sárgamuskotály
Sauvignon blanc
Szürkebarát
Tramini
Zala gyöngye
Zengő
Zenit
Zöld veltelini
Zweigelt
Projektbemutatása
Hasznos információk
ANIMA
A honlapfejlesztés a Szlovénia - Magyarország- Horvátország Szomszédsági Program 2004-2006-os támogatási konstrukciója által megvalósított SLO-HU-CRO/065/HU számú és "Borászok piaci esélyeinek növelése" című projekt keretében valósult meg.

Oldalletöltés: 891738
Királyleányka

Királyleányka

Feteasca regale, Feteasca muscatnaia, Danosi)


Erdélyből származik. Valószínűleg akirályleányka Kövérszőlő és a Leányka keresztezése. Magyarországon elsősorban a Balatonboglári, a Mecsekaljai, az Ászár-Neszmélyi és a Pannonhalma-Sokoróaljai borvidékeken termesztik, de a Zalai borvidékre is jellemző faj. Telepített terület 1 539,5 ha.
Bora diszkréten muskotályos Királyleánykaillatú, finom savakkal rendelkező, harmonikus, testes. Hosszabb érlelést igényel.
Kiválóan érvényesül könnyű salátákkal, előételekkel, fehérpenészes sajtokkal. Szervírozási hőmérséklet 10-12°C.
A fürt kúpos, tömött, rövid, kicsi, átlagtömege 100 g, bőtermő (10-14 t/ha). A bogyó gömbölyű, kicsi, átlagtömege 2,0 g, pontozott, alig hamvas. Húsa puha, leves, olvadó, íze közömbös. Héja vékony, tartós. A szárazságot nem nagyon tűri, rothadásra hajlamos, jó hozamot ad. Beérési cukorfoka közepes. Szeptember végén érik. Tőkéje erős növekedésű, sűrű vesszőzetű.

Easyweb