Merlot
Merlot
Francia – bordeaux-i – származású szőlőfaj. Magyarországon az Egri, a Szekszárdi, a Balatonboglári és a Villányi borvidékeken terjedt el, de a Zalai borvidékre is jellemző. Önálló borként is megállja a helyét, de inkább a Cabernet (Franc, Sauvignon) fajták lekerekítésére alkalmazzák. Bora sajátos, vanília ízű, simogatóan bársonyos csersav tartalmú, mélyvörös színű. 10-15 év múltán is kiváló minőségű bor marad. Vadételekhez, marhahúsokhoz, baromfihúsok, halételek fogyasztásához kitűnő kísérő. Szervírozási hőmérséklet 18 °C. Fürtje kicsi, vállas, laza, sötétkék, kellemes, édes ízű. Beérési cukorfoka 18-20. Október közepén érik. Tőkéje középerős, mereven álló vesszőzetű.
.
|