english
slovenian
Zalai Borásznők
Bemutatkozás
Zalai borvidék
Szőlők - borok
Cabernet franc
Cabernet sauvignon
Chardonnay
Chasselas
Cserszegi fűszeres
Ezerfürtű
Furmint
Irsai Olivér
Kékfrankos
Kékoportó (Portugieser)
Királyleányka
Kövidinka
Leányka
Merlot
Nektár
Olaszrizling
Ottonel muskotály
Pinot blanc
Pinot noire
Pintes
Rajnai rizling
Rizlingszilváni
Rizlingszilváni K.3
Sárgamuskotály
Sauvignon blanc
Szürkebarát
Tramini
Zala gyöngye
Zengő
Zenit
Zöld veltelini
Zweigelt
Projektbemutatása
Hasznos információk
ANIMA
A honlapfejlesztés a Szlovénia - Magyarország- Horvátország Szomszédsági Program 2004-2006-os támogatási konstrukciója által megvalósított SLO-HU-CRO/065/HU számú és "Borászok piaci esélyeinek növelése" című projekt keretében valósult meg.

Oldalletöltés: 1012976
Rizlingszilváni K.3

Rizlingszilváni K.3

Államilag elismert fajta, elismerés éve: 1992

Származása: Rizlingszilváni fajtából szelektált klón

Fajtajogosult (képviselő): Pannon Agrártudományi Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar, Keszthely

Leírása, jellemzése: A Rizlingszilváni erősebb növekedésű, nagyobb termést és jobb minőséget adó klónja. Tőkéje erős növekedésű, közepes számú elterülő hajtást nevel. Fürtje középnagy, vállas vagy hengeres, közepesen tömött. Fürt átlagtömege 140 x 160 g. Bogyói középnagyok, kissé megnyúltak, 15,5 x 14,5 mm nagyságúak, kellemes semleges ízűek.Rizlingszilváni k3

Gazdasági értéke: Téli fagyokkal szembeni ellenállósága közepes, a mínusz 17-18 oC-os téli lehűlés a rügyekben már károsodást idéz elő. Botrytis ellenállósága az alapfajtánál jobb. Termékenysége jó, rövidcsapos metszés mellett bőven terem. Jó cukorképző, 17-18 mustfokra a legtöbb évben beérik. Bora rendszerint lágy, de az alapfajtánál savasabb, illat- és zamatanyagokban gazdag kellemes asztali vagy tájbor.

Termesztési javaslat: Az alapfajtához hasonlóan bora korán érik, féléves korban eléri fejlődése tetőfokát, reduktív borkezelést igényel. Botrytis érzékenysége miatt a telepítését körültekintően megválasztott szellős fekvésbe ajánljuk.

Easyweb