english
slovenian
Zalai Borásznők
Bemutatkozás
Zalai borvidék
Szőlők - borok
Cabernet franc
Cabernet sauvignon
Chardonnay
Chasselas
Cserszegi fűszeres
Ezerfürtű
Furmint
Irsai Olivér
Kékfrankos
Kékoportó (Portugieser)
Királyleányka
Kövidinka
Leányka
Merlot
Nektár
Olaszrizling
Ottonel muskotály
Pinot blanc
Pinot noire
Pintes
Rajnai rizling
Rizlingszilváni
Sárgamuskotály
Sauvignon blanc
Szürkebarát
Tramini
Zala gyöngye
Zengő
Zenit
Zöld veltelini
Zweigelt
Projektbemutatása
Hasznos információk
ANIMA
A honlapfejlesztés a Szlovénia - Magyarország- Horvátország Szomszédsági Program 2004-2006-os támogatási konstrukciója által megvalósított SLO-HU-CRO/065/HU számú és "Borászok piaci esélyeinek növelése" című projekt keretében valósult meg.

Oldalletöltés: 891734
Cserszegi fűszeres

Cserszegi fűszCserszegi fűszereseres

A cserszegi fűszerest Dr. Bakonyi Károly keszthelyi szőlész nemesítette 1962-ben. A Tramini és az Irsai Olivér keresztezéséből jött létre. Elterjedt a Csongrádi, a Hajós-Bajai, a Kunsági, az
Etyek-Budai, a Balatonfelvidéki és a Zalai borvidékeken. Magyarossági termőterülete 3 060 ha.
Bora rendszerint kemény karakterű, fűszeres ízű, illat- és zamatanyagokban gazdag. Hideg sültek, saláták, grill ételek, ragulevesek, hideg halakhoz, Cserszegi fűszerespástétomokhoz kiváló.
Fürtje közepesen tömött, vállas, átlagtömege 150 g. Bogyói kicsik, gömbölyűek, 14 Cserszegi fűszeresx 14 mm nagyságúak, borostyánszínűek, lédúsak, élénk savúak, kellemes fűszeres ízűek. Szeptember második felében érik, jó cukorképző, 17-20 mustfokra minden évben beérik. Bőtermő (10-12 t/ha). Fekvés és talaj iránt nem igényes, fagytűrő, gombás megbetegedéseknek kissé ellenálló, szárazságra és túlterhelésre érzékeny, zöldmunka igényes.

 

Easyweb